Descriere
Plante ornamentale
Plantele ornamentale au un rol peisagistic si decorativ deosebit datorita proprietatilor si aspectului lor inconfundabile. Amenajarea unui spatiu verde cu o bogata compozitie de specii si varietati, se remarca prin culori si forme de o mare diversitate armonios combinate, astfel incat prin amenajarea unei gradini sau a unui parc sa aducem natura in mijlocul nostru.
Plantele ornamentale in speta arbori si arbusti se impart in doua mari categori:
- arbori si arbusti de rasinoase
- arbori si arbusti de foioase
Arbori si arbusti de foioaseau frunzisul persistent, coloritul variat avand nuante de verde, albastrui, auriu... Pot avea diferite forme: conice, globuloase, columnare, taratoare, fiind de talii diferite, de la arbori mari la arbusti pitici. In general prezinta un temperament de umbra si semiumbra dar se adapteaza si in zone insorite, nu sunt foarte pretentiosi in privinta solului dar trebuie ajutati periodic cu substante nutritive.
Exemple de arbori si arbusti de rasinoase: brad, molid, pin, ienupar, tisa, chiparos, thuja,ect.
Arbori si arbusti de foioase cuprind speci si varietati foarte raspindite in special in parcuri, gradini publice, zonelor industriale, soselelor, strazilor. Acestia se impun prin talie, frunzis, flori, find amplasati atat solitar cat si in grupuri.
O deosebita importanta pentru noi o au lianele precum si arbusti taratori din cadrul lor. Arbori si arbusti de foioase sunt foarte putin pretentiosi in privinta solului, temperamentului, si conditiilor de mediu, fiind foarte adaptabili.
Exemple de arbori si arbusti de foioase: magnolia, albitzia, mesteacan, catalpa, platan, tei, lonicera, pyracantia, eonimus, salcie, castan, etc..
Ing. Pasa Ioan.